Зубков Валентин Иванович

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Валентин Зубков
Зубков Валентин Иванович
Çуралнă чухнехи ят: Зубков Валентин Иванович
Çуралнă вăхăт: 1923 çул, çу, 12
Çуралнă вырăн: Песчаное, Кисан кĕперни, СССР
Вилнĕ вăхăт: 1979 çул, кăрлач, 18
Вилнĕ вырăн: Мускав
Гражданлăх: Flag of the Soviet Union.svg СССР
Професси: Актёр
IMDb: ID 0958284
Disambig gray.svg Зубков хушаматлă урăх çынсем çинчен Википедире статьясем пур.

Зубко́в Валенти́н Ива́нович (1923—1979) — совет актёрĕ, РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ.

Кун-çулĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Çамрăклăх[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Валентин Зубков 1923 çулхи çăвăн 12-мĕшĕнче Кисан кĕпернинчи Хăйăрлă салинче çуралнă. Армавирти çар авиаци шкулĕнче (1941—1943) вĕреннĕ. Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçинче вĕçевçĕ пулса çапăçнă. Вăрçă хыççăн «Спецконтрольпроект» йĕркелĕвĕнче вăй хунă.

Пултарулăх çулĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Кинематографа театр ăстаçă пĕлӳне илмесĕрĕх хăй тĕллĕ пултарулăх ушкăнĕнчен килнĕ. Пĕрремĕш киноролĕсене эпизодсенче сăнарланă (Йĕкĕрешсем (1945) тата Вырăс ыйтăвĕ (1947)). Тепĕртакран Зубковăн паха сăн-пичĕпе ал-çурăмĕ çине кинематограф уççăн пăхма тытăнать.

Хĕрĕххĕмĕш çулĕсен вĕçĕнче Зубков МПУ çумĕнчи хăй тĕллĕ театр студинче (ертӳçĕ — Константин Воинов) ăсталăхне ӳстернĕ. Воинов патĕнче Зубков каярах « Виççĕн вăрмантан тухрĕç» (1958), «Хĕвел пурне те савать» (1959) тĕп рольсене тата «Кукка тĕлĕкĕ» ĕçĕнче (1966) эпизодри роле сăнарланă.

Хăйĕн пĕрремĕш тĕп рольне 1955-мĕш çулта «Это начиналось так…» фильмра сăнарлать. 1960 çултанпа — Киноактёр театр-студийĕн актёрĕ.

1957-мĕш çулта Валентин Зубков иккĕмĕшле, çапах та асăмра юлнă иккĕ Степанов: фронт салтакĕн «Летят журавли» тата «Коммунист» фильмри йĕксĕкĕн ролĕсене хайлать. Эрех еннелле тайăлнипе темиçе çуллăха Зубков выляма пăрахать[1]. Амакран хăтăлсан та актёр малтанхи хевтелĕхне çитеймест — иккĕмĕшле тата эпизодри рольсемпе çырлахма тивет.

Ӳкерчĕк:Ivanovo detstvo Zubkov.jpg
«Иван ачалăхĕ» (1962) фильмра Холин капитанăн ролĕнче

Актёрăн паллă ĕçĕсем — фильмсенчи рольсем: «Атте пӳрчĕ» (1959), «Леон Гаррос тусне шырать» (1960), «Çурçĕрти повеç» (1960), «Иван ачалăхĕ» (1962), «Ăраскал кунĕ» (1963).

«Поезд милосердия» (1964) фильмра Зубков хăйĕн Сергей ывăлĕпе вылять.

Çемьери инкек[тӳрлет | кодне тӳрлет]

1977 çулхи çулла актёрăн пĕртен-пĕр ывăлĕ, 23 çул тултарнă Сергей Зубков, сарăмсăр вилет. Çартан таврăнсан, вăл канма аккăшĕ патне Углич патĕнчи яла кайнă та паллă мар ĕç-пуçра юхан шыва путса вилнĕ.

Чирлесе вилни[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Ывăлне çухатсан актёр йывăр чире кĕрет: тухтăрсем унăн тарăн склероз пурине палăртнă. Зубков нимĕн те астуман, Нина арăмĕн (вĕсем 1947 çулта туйне вылянă) ятне маннă. Малашне амак татах пуснă: Зубков уçăлма урама тухсан таврăнма арăмĕ унăн пиншакĕн кĕсьине килти адресне çырса хунă. Çĕнĕ Çул хыççăнах актёр каллех пульницăна лекет те 1979 çулхи кăрлачăн 18-мĕшĕнче çут тĕнчерен каять. Черкизово (Çурçĕрти) çава çине пытарнă.

Чыславсемпе парнесем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1945 — Близнецы — эпизодри роль
  2. 1947 — Русский вопрос — шофер (эпизодри роль)
  3. 1956 — Это начиналось так…
  4. 1957 — Летят журавли — Степан
  5. 1957 — Коммунист — Степан
  6. 1958 — Трое вышли из леса — Сергей Кошелев
  7. 1958 — Тисса çинче — суя-Белограй
  8. 1959 — Майские звёзды — салтак (титăрсенче кăтартман)
  9. 1959 — Солнце светит всем — Николай Максимович Савельев
  10. 1959 — Отчий дом — Сергей Иванович, председатель
  11. 1960 — Время летних отпусков — Глеб Горелов
  12. 1960 — Леон Гаррос ищет друга — Андрей
  13. 1960 — Северная повесть — Тихонов-художник / Тихонов-солдат
  14. 1960 — Яша Топорков — Герман
  15. 1961 — Человек идёт за солнцем — Военный Музыкант (валторнист)
  16. 1961 — Евдокия — Порхин
  17. 1962 — Половодье — Федор
  18. 1962 — Иваново детство — Холин
  19. 1962 — Семь нянек — Григорий Иванович Волошин
  20. 1963 — День счастья — Фёдор Орлов
  21. 1964 — Поезд милосердия — Данилов
  22. 1965 — От семи до двенадцати(эпизод Зонтик) — Люся ашшĕ
  23. 1966 — Дикий мед — Сербин
  24. 1966 — Я солдат, мама — старшина
  25. 1966 — Нет и да — Лобов
  26. 1966 — Дядюшкин сон — Вася
  27. 1968 — Таинственный монах — Лобов
  28. 1968 — На войне, как на войне — Басов, полк командирĕ
  29. 1968 — Карантин — эпизодри роль
  30. 1969 — Её имя — Весна — комиссар
  31. 1969 — Внимание, цунами! — мичман Варавва
  32. 1969 — Я его невеста — Толкунов
  33. 1969 — Шаги по земле — эпизодри роль
  34. 1971 — Девушка из камеры 25 — Кузьма
  35. 1971 — Антрацит — Украина бокс команди тренĕрĕн пулăшавçи
  36. 1972 — Мальчишки — народ хороший — Климов
  37. 1972 — Последний форт — Воронин
  38. 1972 — А пароходы гудят и уходят
  39. 1973 — С тобой и без тебя — следователь
  40. 1974 — Если хочешь быть счастливым — эпизодри роль

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]