Штеффен Альберт

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Альберт Штеффен
Çуралнă чухнехи ят: (ним. Albert Steffen
Çуралнă вăхăт: 1884, раштав, 10
Çуралнă вырăн: Винау, Берн кантонĕ, Швейцари
Вилнĕ вăхăт: 1963, утă, 13
Вилнĕ вырăн: Дорнах, Золотурн кантонĕ, Швейцари
Пăхăнулăх: ШвейцариFlag of Switzerland.svg Швейцари
Ĕçлев тĕсĕ: швейцар прозăçи тата сăвăçи
Пултарулăх çулĕсем: 1975 - 2014
Жанр: повеç, роман, калав, поэзи
Ĕçсен чĕлхи: нимĕç
Albert Steffen
Disambig gray.svg Штеффен хушаматлă урăх çынсем çинчен Википедире статьясем пур.

Альберт Штеффен (ним. Albert Steffen; раштав, 10 1884, Винау Берн кантонĕ, Швейцари — утă, 13, 1963, Дорнах, Золотурн кантонĕ, Швейцари) — швейцар поэчĕ, ӳкерçи, драматургĕ.

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Пултарулăхĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Антропософи теорипе паллашиччен, Штеффен спиритуализм сĕмĕ айĕнче пулнă. Кайранхи ĕçĕсенче усалпа ырлăх метафизика вăйĕсем, çаплах Европăпа Азири эзотерика йăлисем те, палăраççĕ.

1925—1963 çç. журнал-хаçат валли нумай очерк çырнă, вĕсене каярахпа 17 том калăпăшлĕ пухмача вырнаçтарнă. 1963 çулчен тепĕр саккăр роман, сăвăсен вунпĕр пухмачне, 15 пьесăпа вунпĕр асаилӳсемпе калавсен пухмачне пичетлесе кăларнă.

Суйланă библиографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Романсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Ott, Alois und Werelsche, 1907
  • Bestimmung der Roheit, 1912
  • Die Erneuerung des Bundes, 1913
  • Der rechte Liebhaber des Schicksals, 1916
  • Sibylla Mariana, 1917
  • Lebensgeschichte eines jungen Menschen, 1928
  • Wildeisen, 1929
  • Sucher nach sich selbst, 1931
  • Aus Georg Archibalds Lebenslauf und nachgelassenen Schriften, 1950
  • Oase der Menschlichkeit, 1954
  • Altmanns Memoiren aus dem Krankenhaus, 1956
  • Dreiunddreissig Jahre, 1959
  • Mission der Poesie, 1962

Сăвăсен пухмачĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Wegzehrung, 1927
  • Gedichte, 1931
  • Der Tröster, 1935
  • Passiflora / Ein Requiem für Felicitas, 1939
  • Wach auf, Du Todesschläfer!, 1941
  • Epoche, 1944
  • Ausgewählte Gedichte, 1945
  • Spätsaat, 1947
  • Am Kreuzweg des Schicksals, 1952
  • Krankheit nicht zum Tode, 1955
  • Steig auf den Parnass und schaue, 1960

Драма ĕçĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Der Auszug aus Ägypten — Die Manichäer, 1916
  • Das Viergetier, 1924
  • Hieram und Salomo, 1925
  • Der Chef des Generalstabs, 1927
  • Der Sturz des Antichrist1928.
  • Das Todeserlebnis des Manes, 1934
  • Adonis-Spiel / Eine Herbstesfeier, 1935
  • Friedenstragödie 1936
  • Fahrt ins andere Land, 1938
  • Pestalozzi, 1939
  • Ruf am Abgrund, 1943
  • Märtyrer, 1944
  • Karoline von Günderode, 1946
  • Barrabas, 1949
  • Alexanders Wandlung, 1953
  • Lin 1957

Литература[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]