Романов Николай Яковлевич

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Николай Романов
Çуралнă вăхăт: 1908, нарăс, 16
Çуралнă вырăн: Мускав, ССРП
Вилнĕ вăхăт: 1991 авăн, 10
Вилнĕ вырăн: Мускав, ССРП
Професси: совет актёрĕ
Хастар çулсем: 1927-1985

Николай Яковлевич Романов (1908, нарăс, 16, Мускав1991 авăн, 10, Мускав) — совет театрпа кино актёрĕ.

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Николай Романов актёр карьерине сасăсăр кинора пуçланă. 1929 çулта вăл Б. В. Чайковский ячĕллĕ кинокурсĕнче вĕренсе тухнă та 1929 - 1932 çулсенче «Межрабпомфильм» киностудире ĕçленĕ.

Çичĕ фильмра вылясанах, Николай Романова 1932 çулхи акан 8-мĕшĕнче аноним элекленипе аресленĕ. Актёра 5 çуллăха тĕрмене хупнă, Беломорканала тăвакан лагере ăсатнă, анчах та 1935 çулта çĕртме уйăхĕнче ирĕке янă.

Романов тӳрех Куйбышев драмтеатрне ĕçе вырнаçнă. Мускавра тата ытти шĕкĕр хулара пурăнма чарнă пулнă. Çав çултах Николай Яковлевич çав театрта ĕçлекен Ольга Дмитриевна Петровăна качча илнĕ. 1939 çулта вĕсен ывăл çуралнă.

Николай Романов Куйбышевра 1937 çулчен тăрăшнă, кайран Тулăри ÇТ (1937—1938), Острогожево драмтеатрĕнче (1938), Петропавловскри вырăс драма театрĕнче (1938—1939), Мари театрĕнче (1939—1940), Куйбышевском ÇТ (1940—1941), Барыш хулин драмтеатрĕнче (1941), Сызрань хулин театрĕнче (1942), Сталинград облаçĕн драма театрĕнче (1942—1943), Камышин драмтеатрĕнче (1943—1945), Бобруйск облаçĕн драма театрĕнче (1945—1947), Гродно облаçĕн драма театрĕнче (1947—1949), Архангельскри М. В. Ломоносов ячĕллĕ драма театрĕнче (1949—1950), Кимры хулин театрĕнче (1950—1957) ĕçленĕ.

1958 çулта Романовсем Мускава куçнă. 1961 çулта, реабилитацилесен, Николай Яковлевич М. Горький ячĕллĕ киностудие ĕçе кĕнĕ, унта 1972 çулчен тăрăшнă.

Ватăлнă çем Альцгеймер амакĕ аталанса кайнипе, тăванĕсене паллами пулнă. 1991 çулта пневманипе госпитализациленĕ те сыватăшрах вилсе кайнă. Миусс çăвинче пытарнă.

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1927 — Два друга, модель и подруга — комсомолец
  2. 1927 — Кто ты такой?
  3. 1927 — Москва в Октябре — гимназист
  4. 1927 — Ухабы — комсомолец
  5. 1928 — Кукла с миллионами — молодой человек
  6. 1929 — СЭП № 1 — Колька
  7. 1931 — Путёвка в жизнь — беспризорник
  8. 1933 — Дезертир — Генрих
  9. 1963 — Большие и маленькие — Мухин, отец ученика Мухина
  10. 1963 — Если ты прав… — Михаил Абрамович
  11. 1963 — Им покоряется небо — врач Николай Павлович
  12. 1963 — Королевство кривых зеркал — придворный в сером парике
  13. 1964 — Дальние страны — Серафим
  14. 1965 — Брошенная трубка — дедушка
  15. 1965 — Двадцать лет спустя — врач
  16. 1966 — Зося — лейтенант
  17. 1967 — Морские рассказы — чиновник морского ведомства
  18. 1967 — Дай лапу, Друг! — кассир
  19. 1967 — Огонь, вода и… медные трубы — мудрец
  20. 1967 — «Я вас любил…»прохожий музыкант (нет в титрах)
  21. 1968 — Братья Карамазовы
  22. 1968 — Зигзаг удачи — мужчина на розыгрыше лотереи
  23. 1968 — Бриллиантовая рука — Шеф
  24. 1968 — Крах — иностранный журналист
  25. 1968 — Шестое июля — делегат съезда
  26. 1969 — Главный свидетель — адвокат
  27. 1969 — Преступление и наказание — чиновник
  28. 1969 — Старый дом — чиновник
  29. 1970 — Вас вызывает Таймыр — профессор
  30. 1970 — Один из нас — смотритель музея
  31. 1970 — Поезд в завтрашний день — работник Совнаркома
  32. 1971 — Достояние республики — продавец оружия
  33. 1972 — На углу Арбата и улицы Бубулинас
  34. 1973 — Берега — бухгалтер
  35. 1974 — Иван да Марья — звонарь
  36. 1981 — Механик
  37. 1985 — Змеелов

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]