Кобзон Иосиф Давыдович

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску

Ио́сиф Давы́дович Кобзо́н (авăн, 11, 1937, Часов Яр, Донецк облаçĕ, Украина ССР, СССРçурла, 30, 2018, Мускав) — совет тата раççей эстрада юрăçи (баритон), мусăк пĕрлĕхĕн ĕçченĕ, педагог. Раççей Федерацин Федераци Пухăвĕн Патшалăх Думин II—VII чĕнĕвĕсен депутачĕ. РФ ПД культура комитечĕн председателĕн пĕрремĕш çумĕ (2011-па).

Раççей Федерацин Ĕç паттăрĕ (2016). СССР халăх артисчĕ (1987). СССР патшалăх парнин (1984), Ленин комсомолĕн парнин (1976), РФ Правительствин парнин (2011) лауреачĕ. «Пĕрлĕ Раççей» партин пайташĕ (2003-па). ДХР Паттăрĕ (2015)[1].

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Краматорск

Иосиф Кобзон 1937 çулхи авăнăн 11-мĕшĕнче Давид Кунович Кобзон тата Ида Исаевна Шойхет-Кобзон еврей çемьинче Донецк облаçĕн Часов Яр хулинче çуралнă. Амăшĕ, Ида Исаевна, Подольск кĕпернинче çуралнă, пĕчĕк чухне ашшĕсĕр тăрса юлнă та 13 çултанпа ĕçе пикенме тивнĕ. Çамрăк чухне йывăçа тирпейлекен харпăкра вăй хунă, 22 çул тултарсан ПКП(б) кĕнĕ[2]. 1930 çултанпа халăх тӳре-шари пулса тăрăшнă. Юрăç каласа панипе, амăшĕ унăн пурнăçĕнче ориентир пулнă.

Вăрçă умĕнчерех Кобзонсен çемьи Львова куçса кайнă. Унтан ашшĕ фронта тухса кайнă, амăшĕ виççĕ ачапа, какамăшпе тата инвалид-шăллĕпе Узбекистана эвакуацие кайнă. Ташкент çумĕнчи Янгиюль хулине çитсе вырнаçнă.

1943 çулта Иосиф Кобзонăн ашшĕ, йывăр контузи хыççăн сипленсен демобилизацие лекнĕ. Апла пулин те тăванĕсем патне таврăнман. Урăх хĕрарăма тĕл пулнă, авланнă та Мускавра юлнă.

1944 çулта Кобзон çемьи Украинăна, Краматорска таврăннă. Унта Иосиф 6 №-лĕ вăтам шкулĕн пĕрремĕш классне вĕренме кайнă. 1946 çулта амăшĕ Моисей Моисеевич Раппопорта качча тухнă. Çапла ĕнтĕ Иосифăн тепĕр иккĕ шăллĕпе йăмăк тупăннă.

Пародисем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Дискографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1964 «Песни юности»
  • 1967 «Поёт Иосиф Кобзон»
  • 1968 «Песни А. Островского»
  • 1968 «Нефтяные короли»
  • 1969 «Песни нашей Родины»
  • 1970 «Поёт Иосиф Кобзон»
  • 1970 «Песни Я. Дубравина»
  • 1970 «Спасибо тебе, дорогая»
  • 1972 «Не ошибись»
  • 1972 «Триста лет не бритые товарищи»
  • 1974 «Поёт Иосиф Кобзон»
  • 1978 «Вспоминайте, люди»
  • 1978 «Романсы и русские песни»
  • 1979 «А. Пугачёва / И. Кобзон»
  • 1980 «Танго, танго, танго…»
  • 1981 «А все — таки марши»
  • 1981 «Ласковая песня»
  • 1982 «Взрослая пора» Песни Я. Френкеля
  • 1984 «Лунная рапсодия»
  • 1985 «Счастье моё»
  • 1985 «Счастливых дней карусель»
  • 1986 «Забытое танго»
  • 1990 «Сыпь, тальянка» Григорий Пономаренко/Сергей Есенин
  • 1990 «Благословляю всё, что было» Григорий Пономаренко/Александр Блок
  • 1994 «Чёрные глаза»
  • 1994 «Ямщик, не гони лошадей»
  • 1996 «Мне доверена песня»
  • 1996 «Люстры старинного зала»
  • 1996 «Звёзды на небе»
  • 1997 «Прощальный концерт» (СD 1)
  • 1997 «Прощальный концерт» (СD 2)
  • 1997 «Белое солнце» (СD)
  • 1997 «Вы помните» Песни Г. Пономаренко на стихи С. Есенина (СD)
  • 1997 «Выйду на улицу» Русские песни (СD)
  • 1997 «Златые горы» Русские песни (СD)
  • 1997 «Русское поле» (СD)
  • 1997 «Среди миров» (СD)
  • 1997 «Я — артист» (2 СD)
  • 1997 «Я обязательно вернусь» Песни Г. Пономаренко на стихи А. Блока (СD)
  • 1999 «Летят перелётные птицы» Песни М. Блантера (СD)
  • 1999 «Дивлюсь я на небо» (СD)
  • 1999 «Yiddishe Mame» Еврейские песни (СD)
  • 1999 «Очарована, Околдована» (2 СD)
  • 1999 «Москва златоглавая» (2 СD)
  • 1999 «Покуда слышен голос мой» (СD)
  • 1999 «Вечерний звон» (СD)
  • 2001 «Песня остаётся с человеком» (СD)
  • 2002 «Поклонимся великим тем годам» (СD)
  • 2002 «Как ротный простой запевала» (СD)
  • 2002 «Русь моя, жизнь моя» (СD)
  • 2002 «Песнь о солдате» (СD)
  • 2002 «Песня моя — судьба моя» (СD)
  • 2002 «Великие исполнители 20 века» (СD 1)
  • 2002 «Великие исполнители 20 века» (СD 2)
  • 2002 «Одна-єдина» (СD)
  • 2003 «Моя Одесса» песни на музыку О. Б. Фельцмана (СD)
  • 2005 «Посвящение другу» (СD)
  • 2006 «Не замести снегами память» (СD)
  • 2006 «Человек беспокойного счастья» (CD)
  • 2007 «Пока я помню, я живу» (СD)
  • 2007 «Мгновения» (СD)
  • 2007 "Иосиф Кобзон и группа «Республика» (СD)
  • 2007 «Душевные песни Иосифа Кобзона» (СD)
  • 2007 «И пока на земле существует любовь» (СD)
  • 2008 «Только лучшее» (СD)
  • 2009 «Всё повторяется» (СD)
  • 2013 «Легендарные песни» (СD)
  • 2013 «А жизнь продолжается (Любимое неизданное)» (СD)

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1981 — фильм Мы, нижеподписавшиесякамео
  • 2003 — клип «Санкт-Петербург» в составе звёзд эстрады.
  • 2006 — фильм Парк советского периодакамео
  • 2005 — клип «Отрекаюсь от любви», дуэт с Татьяной Недельской
  • 2008 — клип «Платье», с группой «Республика»
  • 2009 — клип «Родные люди», дуэт с Дианой Гурцкой
  • 2010 — клип «Белый свет», с группой «Республика»
  • 2011 — клип «Вечерняя застольная», трио с Александром Розенбаумом и Григорием Лепсом
  • 2011 — клип «День Победы»
  • 2012 — клип «Последняя любовь», дуэт с Натальей Бучинской
  • 2013 — клип «Вишнёвые розы», с группой «Республика»
  • 2013 — клип «Душа», с группой «Республика»
  • 2014 — клип «Доля женская — воля мужская».
  • 2014 — Газгольдер — камео

Литература[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Чысланисем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Хисеплĕ ятсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]