Юматов Георгий Александрович

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Disambig gray.svg Юматов хушаматлă урăх çынсем çинчен Википедире статьясем пур.
Георгий Юматов
Çуралнă чухнехи ят: Георгий Александрович Юматов
Çуралнă вăхăт: 1926, пуш, 11
Çуралнă вырăн: Мускав
Вилнĕ вăхăт: 1997, юпа, 5
Вилнĕ вырăн: Мускав
Професси: XX ĕмĕрти сове, раççей актёрĕ
Карьера: 1944—1994
Чыславсемпе парнесем:
Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçин 1 степеньлĕ орденĕ — 1945 Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçин II степеньлĕ орденĕ — 1985 Ушаков медалĕ
Жуков медалĕ
«Тăван Çĕршывăн 1941-1945 çç. Аслă вăрçинче Германие çĕнтернĕшĕн» медаль 20 years of victory rib.png 30 years of victory rib.png 40 years of victory rib.png
50 years of victory rib.png
«Будапешта илнĕшĕн» медаль
«Венăна илнĕшĕн» медаль
«Ĕç ветеранĕ» медаль
РСФСР халăх артисчĕ— 1982 РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ — 1969

Гео́ргий Алекса́ндрович Юма́тов (пуш, 11 1926, Мускавюпа, 5 1997, Мускав) — совет киноартисчĕ, РСФСР халăх артисчĕ (1982).

Кун-çулĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

1926 çулхи пушăн 11-мĕшĕнче Мускавра çуралнă. Ачалăхĕ Чаплыгин урамĕпе çыхăннă, çемье çак урамри 8-мĕш çуртра пурăннă.

Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçине хутшăннă. 1941—1942 çулсенче Тинĕс çар шкулĕнче вĕреннĕ. 1942 çулта «Отважный» торпеда катĕрĕ çинче юнга, тепĕр çултан рулевой пулса хĕсметре тăнă. Будапешта, Бухареста ирĕке кăларнă çапăçусене хутшăннă. Венăна çĕнтерсе илнĕ чухне паттăррăн кĕрешнĕ, Вена кĕперне шăппăн туртса илес çапăçура ăна çĕçĕпе йывăр амантнă. Çак паттăрлăхшăн ăна матроссен сăнчăрлă Ушаков медалĕпе чысланă. Урăх çапăçу парнисем те пур. Темиçе хутчен суранланнă, пуçа кĕсрентернĕ.
1945 çултанпа — «Мосфильм» киностуди артисчĕ. 1994 çултанпа — Киноактёр театр-студи актёрĕ.

Арăмĕ — Муза Крепкогорская артист.


Георгий Юматов 1997 çулхи юпан 5-мĕшĕнче хăй пурнăçĕн 72-мĕш çулĕнче куçне ĕмĕрлĕхех хупать. Мускаври Ваганьково çăвине пытарнă.

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1944Иван Грозныймонах
  2. 1947Весна
  3. 1947Рядовой Александр Матросов
  4. 1948Молодая гвардияАнатолий Попов
  5. 1948Повесть о настоящем человеке
  6. 1948Три встречитокарь
  7. 1950В мирные дниматрос Куракин, кок
  8. 1953Вихри враждебные
  9. 1953Адмирал УшаковВиктор Ермолаев
  10. 1953Корабли штурмуют бастионыВиктор Ермолаев
  11. 1954Герои ШипкиСашко Козырь
  12. 1955Педагогическая поэмаЗадоров
  13. 1955Пути и судьбы
  14. 1955Крушение эмирата
  15. 1956Они были первымиСтепан Барабаш
  16. 1956Разные судьбыСтепан Огурцов
  17. 1957Шторм
  18. 1957Рядом с намиЯша
  19. 1958Юность наших отцовМорозко
  20. 1958Очередной рейс
  21. 1959Любовью надо дорожить
  22. 1959Баллада о солдате
  23. 1959ЖестокостьВенька Малышев
  24. 1960Первое свидание
  25. 1961Две жизни
  26. 1963Порожний рейс
  27. 1963Трое суток после бессмертия
  28. 1965СтряпухаСерафим Чайка
  29. 1966В городе С.фельдшер
  30. 1966Не забудь… станция ЛуговаяРябов, Георгий Алексеевич
  31. 1967Тихая Одессаоратор
  32. 1967Седьмой спутник
  33. 1969Внимание, цунами!
  34. 1969Опасные гастролиМаксим
  35. 1969Если есть паруса
  36. 1970Один из насСергей Бирюков-Петров
  37. 1971ОфицерыАлексей Трофимов
  38. 1972Город на Кавказе
  39. 1973Дачадачник
  40. 1974Последняя встречаотец Павла
  41. 1975Шторм на сушеХряпов
  42. 1976ГорожанеИван
  43. 1977СудьбаПекарев
  44. 1978Конец императора тайгиМартынов
  45. 1978Поздняя ягода
  46. 1979Петровка, 38Садчиков
  47. 1979Предварительное расследование
  48. 1979Особо важное задание
  49. 1979Москва слезам не веритактер Юматов (камео)
  50. 1980Огарёва, 6Садчиков
  51. 1980У матросов нет вопросовшофер
  52. 1982Срочно… Секретно… ГубЧКа
  53. 1983Приступить к ликвидацииСеребровский
  54. 1984ТАСС уполномочен заявить…Айвен Белью
  55. 1984Второй раз в Крыму
  56. 1985Внимание! Всем постам…
  57. 1986Наградить (посмертно)сăрăçă
  58. 1986Размах крыльевиспытатель
  59. 1986Соучастие в убийствеНорман Симс
  60. 1986Аэропорт со служебного входа
  61. 1987Спасённому — райСоловцов
  62. 1987АкцияВасилий
  63. 1987СледопытКап
  64. 1987Консультант по эпохе (к/м)Кириллов
  65. 1990Похороны Сталинасыхлавçă
  66. 1991Заряженные смертью
  67. 1992Великий муравьиный путь
  68. 1992ГрехСедой
  69. 1994Цыганский остров
  70. 1999Транзит для дьяволаКузин

Литература[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Тендора Н. Георгий Юматов. — М., 2010. — 304 c., 3000 экз. — ISBN 978-5-699-39846-1

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]