Рэй Чарльз

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Рэй Чарльз
фото
Тĕп хыпар
Тулли ят

Ray Charles Robinson

Çуралнă вăхăт

1930 çулхи авăн уйăхĕн 23-мĕшĕ

Çуралнă вырăн

Олбани, Джорджи, АПШ

Вилнĕ вăхăт

2004 çулхи çĕртме уйăхĕн 10-мĕшĕ

Вилнĕ вырăн

Беверли-Хиллз, Калифорни, АПШ

Патшалăх

Flag of the United States.svg

Профессисем

американ кĕвĕ вылякан

Жанрсем

соул, ритм-н-блюз, поп музыка, джаз, блюз, кантри, госпел

Алпусни

Рэй Чарльз (тулли ячĕ Рэй Чарльз Ро́бинсон, акăл. Ray Charles Robinson; 1930 çулхи авăнăн 23-мĕшĕ - 2004 çулхи çĕртмен 10-мĕшĕ) — американ кĕвĕ вылякан, 70 ытла студи альбомĕсен авторĕ, тĕнчери чи паллă соул, джаз тата ритм-энд-блюз вылякан кĕвĕ ăстисенчен пĕри. 17 хутчен «Грэмми» парнине илме тивĕçнĕ, рок-н-ролл, джаз, кантри тата блюз мухтав пÿлĕмĕсене, Джорджи штатĕн мухтав пÿлĕмне лекнĕ, вăл вылякан кĕвĕ çырнине АПШ Конгресĕн кĕнеке пуххине кĕртнĕ.

Фрэнк Синатра Рэя «пултарулăх кăтарту ĕçĕнчи пĕртен пĕр чăн генийĕ» тенĕ. Унăн талантне Пол Маккартни, Элтон Джон, Стиви Уандер, Том Круз, Брюс Уиллис, Билли Престон, Ван Моррисон, Хью Лори тата ытти те çÿллĕ шая лартнă.

2004-мĕш çулта Rolling Stone журнал Рэя Чарльза хăйĕн 10-мĕш вырăнне лартса «Вилми Шута» кĕртнĕ: пур вăхăтри 100 чи аслă артистсен «пур вăхăтри 100 чи лайăх юрăçсен» шутри 2-мĕш вырăнне кĕртнĕ. Унăн What’d I say юрри çав журналăнах «пур вăхăтри 500 чи лайăх юрă» рейтингĕн 10-мĕш вырăнне йышăнма тивĕçнĕ. 1960-мĕш çулсенчи чылай кĕвĕ вылякансен хушшинче Рэй пĕлтерĕшлĕ вырăнта тăрать тата час-часах хальхи вăхăтри музыка аталанувĕн XX-мĕш ĕмĕрти чи лайăх кĕвĕ ăстисен тĕрлĕрен палăртуллă шутне кĕрет.

Билли Джоэл юрăç каланă тăрăх: «Ку тен лайăх мар илтĕнме пултарать, анчах эпĕ Рэй Чарльз Элвис Преслинчен те пахарах пулнă тесе шутлатăп. Пĕлместĕп, Рэй рок-н-рол шутласа кăларнисенчен пĕри пулнă-ши, анчах та вăл чăннипех нумай япаласенче пĕрремĕш пулнă… Кам, шуйттан илес, хăçан та пулин çавăн чÿхлĕ тĕрлĕ ĕç тĕсĕсене хутăштарса пĕрле ĕçлеттернĕ?!»

Пурнăçĕпе ĕçĕ-хĕлĕ[тӳрлет]

Пайăр пурнăçĕ[тӳрлет]

Икĕ хутчен авланнă, унăн тăхăр хĕрарăмран вуникĕ ача.

Парнесемпе чыславсем[тӳрлет]

Мухтав ретĕнчи ăна чыслакан çăлтăр
  • 1959 — Лучшее R&B исполнение за «Let the Good Times Roll».
  • 1960 — Лучшее вокальное исполнение (Одна запись или трек, Мужчины) — за «Georgia On My Mind».
  • 1960 — Лучшее исполнение поп-музыканта (Соло) — за «Georgia On My Mind».
  • 1960 — Лучший вокальный альбом (Мужчины, Вокальное исполнение) — за «The Genius of Ray Charles».
  • 1961 — Лучшая R&B-запись — за «Hit The Road Jack».
  • 1962 — Лучшая R&B-запись — за «I can’t Stop Loving You».
  • 1963 — Лучшая R&B-запись — за «Busted».
  • 1966 — Лучшая R&B-запись — за «Crying Time».
  • 1966 — Лучшее R&B-исполнение (Соло, Вокал) — за «Crying Time».
  • 1975 — Лучшее R&B-исполнение (Вокал, Мужчины) — за «Living For the City».
  • 1990 — Лучшее R&B-исполнение (Дуэт или группа, Вокал) — за «I’ll be Good To You» (вместе с Чакой Каном (Chaka Khan)).
  • 1993 — Лучшее R&B-исполнение (Вокал, Мужчины) — за «A Song For You».
  • 2004 — Запись года — «Here We Go Again» (with Norah Jones)
  • 2004 — Альбом года — Genius Loves Company
  • 2004 — Лучшее поп-сотрудничество — «Here We Go Again» (with Norah Jones)
  • 2004 — Лучший поп-альбом года — Genius Loves Company
  • 2004 — Лучшая запись в жанре госпел — «Heaven Help Us All» (with Gladys Knight)

Дискографи[тӳрлет]

1971-мĕш çул
  • 1956 The Great Ray Charles {Atlantic}
  • 1956 The Genius After Hours {Rhino}
  • 1957 Ray Charles {Atlantic}
  • 1958 Ray Charles at Newport {Atlantic}
  • 1958 Yes, Indeed!! {Atlantic}
  • 1958 Soul Brothers {Atlantic}
  • 1959 What’d I Say {Atlantic}
  • 1959 Ray Charles {Xtra}
  • 1959 The Fabulous Ray Charles {Hollywood}
  • 1959 Ray Charles {Hollywood}
  • 1959 The Genius of Ray Charles {Atlantic}
  • 1960 Ray Charles in Person {Atlantic}
  • 1960 Genius + Soul = Jazz {DCC}
  • 1960 Basin Street Blues {ABC}
  • 1960 Ray Charles Sextet {Atlantic}
  • 1961 Dedicated to You [HMV] {ABC/Paramount}
  • 1961 Ray Charles & Betty Carter {ABC/Paramount}
  • 1961 The Genius Sings the Blues {Atlantic}
  • 1961 The Do the Twist with Ray Charles! {Atlantic}
  • 1961 Modern Sounds in Country & Western Music {Rhino}
  • 1961 Soul Meeting {Atlantic}
  • 1962 Hit the Road Jack [HMV] {HMV [UK]}
  • 1962 The Original Ray Charles [London] London
  • 1962 Modern Sounds in Country & Western, Vol. 2 {Rhino}
    1971-мĕш çул
  • 1963 Ingredients in a Recipe for Soul {ABC}
  • 1963 I Can’t Stop Loving You {HMV}
  • 1964 Sweet & Sour Tears {Rhino}
  • 1964 Have a Smile with Me {ABC/Paramount}
  • 1964 Ballad of Ray Charles {HMV [UK]}
  • 1965 Live in Concert {ABC}
  • 1965 Country & Western Meets Rhythm & Blues {ABC/Paramount}
  • 1965 Ballad Style of Ray Charles {HMV [UK]}
  • 1965 Swinging Style {HMV [UK]}
  • 1965 Baby Its Cold Outside {HMV [UK]}
  • 1965 Take These Chains {HMV [UK]}
  • 1965 Ray Charles Sings {HMV [UK]}
  • 1965 Cincinnati Kid [Soundtrack] {MGM}
  • 1966 Crying Time {ABC/Paramount}
  • 1966 Ray’s Moods {ABC/Paramount}
  • 1966 Busted {HMV [UK]}
  • 1967 A Man & His Soul {ABC/Paramount}
  • 1967 Ray Charles Invites You to Listen {ABC}
  • 1968 Memories of a Middle Aged Man {Atlantic}
  • 1969 I’m All Yours-Baby! {ABC/Tangerine}
  • 1969 Doing His Thing {ABC/Tangerine}
  • 196? Le Grand {Atlantic}
  • 1970 My Kind of Jazz {Tangerine}
  • 1970 Love Country Style {ABC/Tangerine}
  • 1970 Ray Charles {Everest}
  • 1971 Volcanic Action of My Soul {ABC/Tangerine}
  • 1972 A Message from the People {ABC/Tangerine}
  • 1972 Through the Eyes of Love {ABC/Tangerine}
  • 1972 Presents the Raelettes {Tangerine}
  • 1972 The Original Ray Charles [Boulevard] Boulevard
  • 1973 Ray Charles Live {Atlantic}
  • 1973 Jazz Number II {Tangerine}
  • 1973 Genius in Concert L.A. [live] {Bluesway}
  • 1974 Come Live with Me {Crossover}
  • 1975 Renaissance {Crossover}
  • 1975 My Kind of Jazz, Vol. 3 {Crossover}
  • 1975 World of Ray Charles, Vol. 2 {Decca}
  • 1975 Live in Japan {Crossover}
  • 1975 Ray Charles [Up Front] {Up Front}
  • 1976 Porgy & Bess {RCA Victor}
  • 1977 True to Life {Atlantic}
  • 1978 Love & Peace {Atco}
  • 1978 Blues {Ember}
  • 1978 The Fabulous Ray Charles [Musidisc] {Musidisc}
  • 1979 Ain’t It So {Atlantic}
  • 1979 King of the Blues {Ampro}
  • 197? Incomparable {Strand}
  • 1980 Brother Ray Is at It Again {Atlantic}
  • 1980 I Can’t Stop Loving You [Pickwick] {Pickwick}
  • 1982 A Life in Music {Atlantic}
  • 1982 I Give You My Love {IMS}
  • 1983 Wish You Were Here Tonight {Columbia}
2003-мĕш çул
  • 1984 Do I Ever Cross Your Mind? {Columbia}
  • 1984 Friendship {Columbia}
  • 1984 Jammin' the Blues {Astan}
  • 1984 °C C Rider {Premier}
  • 1984 Ray Charles Blues {Astan}
  • 1985 The Spirit of Christmas {Rhino}
  • 1986 From the Pages of My Mind {Columbia}
  • 1987 The Right Time {Atlantic}
  • 1988 Just Between Us {Columbia}
  • 1988 I Can’t Stop Loving You {Colorado}
  • 1988 The Love Songs [Deja Vu] {Deja Vu}
  • 1989 18 Golden Hits {SPA}
  • 1989 Blues Is My Middle Name [Prime Cuts] Object
  • 1990 Would You Believe? {Warner}
  • 1993 My World {Warner}
  • 1995 It’s a Blues {Thing Monad}
  • 1996 Strong Love Affair {Warner}
  • 1996 Berlin, 1962 [live] {Pablo}
  • 1996 Berlin 1962 [live] {Fantasy}
  • 1998 In Concert {Rhino}
  • 1998 Dedicated to You [Rhino] {Rhino}
  • 2000 Sittin' on Top of the World [Pilz] {Pilz}
  • 2000 Les Incontournables
  • 2002 Thanks for Bringing Love Around Again
  • 2004 Ray OST
  • 2004 Genius Loves Company
  • 2005 Genius & Friends
  • 2005 Genius Remixed
  • 2006 Ray Sings, Basie Swings
  • 2009 Genius The Ultimate Ray Charles
  • 2010 Rare Genius:The Undiscovered Masters
  • 2012 Extraordinary Ray Charles

Фильмографи[тӳрлет]

1990-мĕш çул

Асăрхавсем[тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет]