Покровская Алла Борисовна

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Disambig gray.svg Покровская хушаматлă урăх çынсем çинчен Википедире статьясем пур.
Алла Покровская
Çуралнă чухнехи ят: Алла Борисовна Покровская
Професси: СССР, Раççей актриси, театр режиссёрĕ, театр педагогĕ
Хастар çулсем: 1959 — х. в.
Театр: Мускаври «Современник» театр
Чехов ячĕллĕ МПТ
Чыславсем:
Хисеп орденĕ — 2008 Туслăх орденĕ — 1998
РСФСР халăх артисчĕ— 1985 РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ — 1974

А́лла Бори́совна Покро́вская (авăн, 18, 1937, Мускав, РСФСР, СССР) — совет тата раççей театрпа кино актриси. РСФСР халăх артисчĕ (1985). МПТ студи шкулĕн педагогĕ, профессор (1988).

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Алла Покровская 1937 çулхи авăнăн 18-мĕшĕнче Мускавра театр ĕçченесен çемьинче çуралнă. Ашшĕ — паллă опера режиссёрĕ, СССР халăх артисчĕ Борис Александрович Покровский. Амăшĕ — Тĕп ача-пăча театрĕн режиссёрĕ Анна Алексеевна Некрасова.

Ачаранах актриса пулма шутланă, ашшĕпе амăшĕ килĕшмен. Çавăнпа та Алла Мускав педагогика институчĕн филологи факультетне вĕренме кĕнĕ, анчах та, пĕр курс хыççăнах институтран тухса кайнă. Вĕрентӳç килĕнчи театр кĕтесĕнче ăсталăхне туптама пуçланă. Çакăнта хатĕрленсе, Алла МПАТ студи шкулне (Виктор Станицын курсĕ) кĕме пултарнă, 1959 çулта диплом илнĕ.

Вĕренсе тухсан Мускаври «Современник» театрĕн труппине ĕçе кĕнĕ, унта вара 45 çул тăрăшнă.

1979 çулта Алла Покровская педагогика ĕçлевне пикеннĕ. Вăл — МПАТ шкул-студин профессорĕ. Шкул-студин актёр факультетĕнче тата унăн ютçĕр филиалĕсенче (Кембриджри çуллахи К. С. Станиславский ячĕллĕ шкул, аспирант программи, Питтсбургри Карнеги — Меллон университечĕ)[1].

2004 çултанпа А. П. Чехов ячĕллĕ МПТ килĕнче. «Современник» театрĕпе те çыхăнăва татмасть[1].

Актриса совет тата раççей кинематографĕнче 30 ытла роле сăнарланă.

Çемье[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Кукамăшĕн (Л.И.Некрасова) ашшĕ — Иван Яковлев (1848—1930), чăваш çутлăхçи, православи миссионерĕ, педагог, тăлмач, халăх шкулĕсене уçаканĕ, çĕнĕ чăваш чăваш алфавитне тата чăвашсем валли чăвашла/вырăсла вĕренӳ кĕнекисене çыраканĕ, çыравçă, фольклорист.
  • Ашшĕ — Борис Покровский (1912—2009), совет тата раççей театр режиссёрĕ, педагог, СССР халăх артисчĕ (1961).
  • Амăшĕ — Анна Алекссеевна Некрасова (1913-2003) — РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ (1960), РСФСР халăх артисчĕ (1990).
  • Упăшки — Олег Ефремов (1927—2000), совет тата раççей театр режиссёрĕ, актёр, педагог, театр ĕçченĕ, СССР халăх артисчĕ (1976).

Пултарулăх[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Театрти актёр ĕçĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Мускаври «Современник» театр[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1959 — «Пять вечеров» (А. М. Володин) — Зоя
  2. 1960 — «Голый король» (Е. Шварц) — Фрейлина
  3. 1960 — «Третье желание» (В. Блажек) — его друзья
  4. 1961 — «Вечно живые» (В. Розов) — Вероника
  5. 1961 — «Друг детства» (М. Львовский) — Майя
  6. 1961 — «Четвёртый» (К. Симонов) — женщина, на которой Он женился
  7. 1962 — «По московскому времени» (Л. Зорин) — Тоня
  8. 1962 — «Старшая сестра» (А. Володин) — Лида
  9. 1963 — «Без креста!» (В. Тендряков) — Венька
  10. 1964 — «В день свадьбы» (В. Розов) — Рита
  11. 1965 — «Оглянись во гневе» (Д. Осборн) — Элисон Портер
  12. 1965 — «Всегда в продаже» (В. Аксенов) — Элла
  13. 1967 — «Традиционный сбор» (В. Розов) — Лиза Хренова
  14. 1967 — «Народовольцы» (А. Свободин) — Софья Перовская
  15. 1967 — «Большевики» (М. Шатров) — 2-я девушка
  16. 1968 — «На дне» (М. Горький)— Наташа
  17. 1969 — «Вкус черешни» (А. Осецка) — женщина
  18. 1970 — «С вечера до полудня» (В. Розов) — сестра Кима
  19. 1971 — «Свой остров» (Р. Каугвер) — Хелью
  20. 1971 — «Валентин и Валентина» (М. Рощин) — мать Валентины
  21. 1973 — «Восхождение на Фудзияму» (Ч. Айтматов, К. Мухаметжанов) — Алмагуль
  22. 1973 — «Погода на завтра» (М. Шатров) — Уралова
  23. 1975 — «Эшелон» (М. Рощин) — Маша
  24. 1977 — «Фантазии Фарятьева» (А. Соколова) — Александра
  25. 1977 — «Обратная связь» (А. Гельман) — Вязникова
  26. 1978 — «Генрих IV» (Л. Пиранделло) — маркиза
  27. 1980 — «Спешите делать добро» (М. Рощин) — Зоя
  28. 1983 — «Восточная трибуна» (А. Галин) — Шура Подрезова
  29. 1987 — «Стена» (А. Галин) — Софья Андреевна
  30. 1989 — «Крутой маршрут» (Е. Гинзбург) — Дерковская
  31. 1989 — «Привидения» (Г. Ибсен) — Фру Алвинг
  32. 1995 — «Виндзорские насмешницы» (У. Шекспир) — Миссис Пейдж
  33. 1998 — «Аккомпаниатор» (А. Галин) — Жанна Болотова

Театрти режиссёр ĕçĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1965 — Строится мостОльга Перова
  2. 1966 — Июльский дождьЛёля Курихина
  3. 1969 — СвойТатьяна Васильевна Сергеева
  4. 1969 — Тоска
  5. 1974 — Выбор целиТаня
  6. 1974 — Свой остров
  7. 1975 — Дневник директора школыЛида
  8. 1975 — Следствие ведут ЗнаТоКи. Ответный ударМария Бах
  9. 1975 — Такая короткая долгая жизньМаргарита Карловна
  10. 1976 — Дневной поездИнга
  11. 1976 — Семейная мелодрамаучительница литературы
  12. 1976 — Степной король Лир (фильм-спектакль) —
  13. 1976 — Угощаю рябиной
  14. 1978 — ОднофамилецВалентина Львовна (Аля) Лазарева
  15. 1980 — Дом у кольцевой дорогиЛюбовь Владимировна
  16. 1980 — Активная зонаОльга Викторовна Серебровская
  17. 1980 — Кодовое название «Южный гром»майор контрразведки Зинаида Ивановна Чумакова
  18. 1980 — Охота на лисОльга Сергеевна
  19. 1982 — Спешите делать доброЗоя
  20. 1984 — Третий в пятом рядуВера Матвеевна
  21. 1985 — Чужой звонокмать Натальи
  22. 1987 — И снова КрижевскийМаргарита
  23. 1988 — Автопортрет неизвестногомать Рябова
  24. 2001 — Не покидай меня, любовь (сериал) — Кира Петровна
  25. 2004 — 12 стульев
  26. 2006 — Господа Головлёвы (фильм-спектакль) —
  27. 2008 — Тормозной путь (сериал)Анна Юрьевна
  28. 2008 — Крутой маршрут (фильм-спектакль) —
  29. 2009 — ЧерчилльЗоя Александровна Редько
  30. 2011 — Высоцкий. Спасибо, что живоймать Высоцкого

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]