Бондарчук Сергей Фёдорович

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Disambig gray.svg Википедире Бондарчук хушаматлă çынсем пирки урăх статьясем пур.
Сергей Бондарчук
Фото
Çуралнă вăхăт: авăн, 25, 1920
Çуралнă вырăн: Белозёрка, Херсон уесĕ, Херсон кĕперни, УССР
Вилнĕ вăхăт: юпа, 20, 1994
Вилнĕ вырăн: Мускав, РФ
Гражданлăх: Flag of the Soviet Union.svg
Flag of Russia.svg РФ
Професси: XX ĕмĕрти совет, раççей кинорежиссёрĕ, актёрĕ, сценарисчĕ, театр педагогĕ
Карьера: 1948—1994
Чыславсемпе парнесем:
Социализм  Ĕçĕн Паттăрĕ  — 1980
Ленин орденĕ — 1967 Ленин орденĕ — 1980 Октябрь Революци орденĕ — 1974 Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçин II степеньлĕ орденĕ — 1985
Ĕçлĕх Хĕрлĕ Ялав орденĕ Халăхсен туслăхĕн орденĕ  — 1986
«Ĕçри маттурлăхшăн (Вăрçăри маттурлăхшăн). Владимир Ильич Ленин 100 çул тултарнине асăнмалăх
«Кавказа хӳтĕленĕшĕн» медаль
«Тăван Çĕршывăн 1941-1945 çç. Аслă вăрçинче Германие çĕнтернĕшĕн» медаль 30 years of victory rib.png 30 years of victory rib.png 40 years of victory rib.png
30 years of victory rib.png
«СССР Хĕçпăшаллă Вăйĕсем 50 çулта» медаль
«СССР Хĕçпăшаллă Вăйĕсем 60 çулта» медаль
«СССР Хĕçпăшаллă Вăйĕсем 70 çулта» юбилей медалĕ
Хисеплĕ легион орденĕн кавалерĕ — 1967
СССР халăх артисчĕ— 1952 РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ — 1950 Ленин парни — 1959 Сталин парни — 1952 СССР патшалăх парни — 1984 Васильев тăвансен ячĕллĕ РСФСР патшалăх парни — 1977 Тарас Шевченко ячĕллĕ Украина ССР наци парни — 1982

Киночыславсем:

«Оскар» (1969)

Серге́й Фёдорович Бондарчу́к (авăн, 25, 1920, Белозёрка, Украина ССРюпа, 20, 1994, Мускав, РФ) — совет тата раççей театрпа кино актёоĕ, кинорежиссёр, сценарист, педагог. СССР халăх артисчĕ (1952). Социализм Ĕçĕн Паттăрĕ (1980). Ленин парнин (1960), пĕрремĕш степеньлĕ Сталин парни н (1952), СССР патшалăх парнин (1984), РСФСР Васильев тăвансем ячĕллĕ патшалăх парнин (1977) лауреачĕ. Американ киноакадемин «Оскар» парне лауреачĕ.

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Сергей Бондарчук 1920 çулхи авăнăн 25-мĕшĕнче Белозёрка ялĕнче (халĕ — Херсон облаçĕ, Украина) Фёдор Петровичпа Татьяна Васильевна çĕр ĕçтеш çемьинче çуралнă[1].

Ачалăхĕ Таганрогра тата Ейскре иртнĕ. Таганрогăн 4 № шкулĕнче [2], театр кĕтесне çӳреме тытăннă, 1937 çулта пĕрремĕш ăстрăм Таганрог драма театрĕн (халĕ — А. П. Чехов ячĕллĕ) сцени çине тухнă[3]. 1937—1938 çулсенче Ейск драма театрĕнче вылянă. 1938 çулта Ейскре 2 №. Вăтам шкултан вĕренсе тухнă.

1938—1941 çулсенче Ростоври театр вĕрентĕшĕнче (халĕ Ростов ӳнер колледжĕ) ăсталăх пĕлӳне илнĕ.

1941—1942 çулсенче — Грозныйри Хĕрлĕ Çар театрĕнче ĕçленĕ.

Вăрçăна хутшăннă, 1942—1946 çулсенче Хĕрлĕ Çарта çапăçнă.

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Актёр ĕçĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1948 — Молодая гвардияВалько
  2. 1948 — МичуринУралец, селекционер
  3. 1948 — Повесть о настоящем человекеГвоздев
  4. 1948 — Путь славысекретарь горкома
  5. 1950 — Кавалер Золотой ЗвездыСергей Тутаринов
  6. 1951 — Тарас ШевченкоТарас Шевченко
  7. 1953 — Адмирал УшаковТихон Прокофьев
  8. 1953 — Корабли штурмуют бастионыТихон Прокофьев
  9. 1954 — Об этом забывать нельзяАлександр Яковлевич Гармаш, писатель (прототип — Ярослав Галан)
  10. 1955 — Неоконченная повестьЮрий Сергеевич Ершов
  11. 1955 — ОтеллоОтелло
  12. 1955 — ПопрыгуньяОсип Степанович Дымов, доктор
  13. 1956 — Иван ФранкоИван Франко
  14. 1957 — Двое из одного кварталаАзис
  15. 1957 — Страницы рассказа (короткометражный) — Андрей Соколов
  16. 1958 — Шли солдатыМатвей Крылов
  17. 1959 — Судьба человекаАндрей Соколов
  18. 1960 — СерёжаКоростелёв
  19. 1960 — В Риме была ночь / Era Notte A Roma (Италия) — Фёдор Александрович Назуков, солдат
  20. 1960 — Поднятая целина (фильм-спектакль)
  21. 1967 — Война и мирПьер Безухов
  22. 1969 — Битва на Неретве / La Battaglia della Neretva (Югославия, Италия, ФРГ) — Мартин
  23. 1970 — Дядя ВаняМихаил Львович Астров
  24. 1973 — Молчание доктора ИвенсаМартин Ивенс
  25. 1974 — Такие высокие горыИван Николаевич Степанов, школьный учитель
  26. 1974 — Выбор целиКурчатов
  27. 1975 — Они сражались за РодинуЗвягинцев
  28. 1976 — Вершины Зелёной горы / Vrhovi Zelengore (Югославия) — профессор
  29. 1977 — Эрнст Шнеллер / Ernst Schneller (ГДР) — генерал
  30. 1977 — СтепьЕмельян
  31. 1978 — Бархатный сезонмистер Ричард Бредвери
  32. 1978 — Отец СергийОтец Сергий
  33. 1980 — ОводМонтанелли, кардинал
  34. 1982 — Красные колокола. Фильм 2. Я видел рождение нового мираэпизод
  35. 1983 — Карастояновы , Семейство Карастоянови}} (СССР, Болгария)
  36. 1986 — Борис ГодуновБорис Годунов
  37. 1987 — Случай в аэропортуТокаренко, генерал-майор
  38. 1990 — Битва трёх королейСелим
  39. 1992 — Гроза над Русьюбоярин Морозов
  40. 1992 — Тихий Дон (Великобритания, Италия, Россия) — Краснов, войсковой атаман

Режиссёр ĕçĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Сценарисем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Сасă кĕртни[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1932 — Да здравствует Мексика! (документлă) — С. М. Эйзенштейн тексчĕ
  2. 1951 — Их было пятеро (Франци) — М. Джордан ролĕ
  3. 1954 — Эрнст Тельман – сын своего класса (ГДР) — Эрнст Тельман, Г. Зимон ролĕ
  4. 1955 — Сынтекста вулать
  5. 1956 — Честь семьиБайрам, А. Карлиев ролĕ
  6. 1957 — Саша вступает в жизньавтор тексчĕ
  7. 1957 — Страницы рассказа (кĕске фильм) — текста вулать
  8. 1958 — Поэма о море — автор тексчĕ
  9. 1959 — Весенний ветер над Веной — текста вулать
  10. 1960 — Повесть пламенных леттекста вулать
  11. 1968 — ЖуравушкаПётр Лунин, Марфе çыруне вулать, Б. Хмельницкий ролĕ
  12. 1969 — Золотые воротаА. П. Довженко тексчĕсене вулать
  13. 1975 — Горянказакадровый текст, читает стихи Р. Г. Гамзатова
  14. 1975 — Пошехонская старина (киноальманах) (часть «Бессчастная Матрёнка») — автор сасси
  15. 1979 — Взлёткадр хыçĕнчи текст
  16. 1985 — Детство Бембикалавçă
  17. 1989 — Султан БейбарсБейбарс-султан, Н. С. Жантурин ролĕ

Фильмсене хутшăнни[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1958 — Звёзды встречаются в Москве
  2. 1967 — На съемках фильма «Война и мир» (док.)
  3. 1970 —«Оскар» парнипе (АПШ) тивĕçтернĕ чухнехи 42-мĕш церемонире
  4. 1979 — ВГИК: Педагоги и студенты говорят о профессии (док.)
  5. 1979 — Профессия — киноактёр (док.)
  6. 1982 — Тарас Шевченко (док.)
  7. 1985 — Алов (док.)
  8. 1988 — Жил человек...Василий Макарович Шукшин (док.)

Архиври кадрсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 2000 — Сергей Бондарчук (документлă)
  2. 2005 — Сергей Бондарчук (из цикла передач телеканала ДТВ «Как уходили кумиры») (документлă)
  3. 2007 — Моя правда (документлă)
  4. 2007 — Легенды Мирового Кино (из цикла телевизионных художественно-постановочных программ телеканала «Культура») (документлă)
  5. 2009 — Великие комбинаторы (документлă)
  6. 2009 — Вадим Юсов (из документального цикла «Острова»)
  7. 2010 — И вечностью наполнен миг... (документлă)
  8. 2010 — Смысл жизни - сама жизнь (документлă)
  9. 2012 — Скобцева - Бондарчук. Одна судьба (документлă)

Асăнмалăх[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Курган хулин Думи йышăннипе (2016 çăвăн 26-мĕшĕ) Левашово микрорайрнĕнчи çĕнĕ урама актёр ятне панă[4].
  • Волоколамскра (2004-па) çулсерен Сергей Бондарчук ячĕллĕ Халăхсен вăрçă-патриотика фильмĕн «Волоколамский рубеж» фестивальне иртереççĕ.
  • 2007 çулхи çĕртмен 16-мĕшĕнче Ейскре С. Ф. Бондарчукăн бронзă палăкне уçнă (автор — И. Макарова, Мускав). Палăка хула варринче лартнă. 2010 çулхи авăнăн 25-мĕшĕнче режиссёрăн 90-çул тултарнă кун Ейск хулин культура керменĕ çинче мемориал хăмине уçнă.
  • 2007 çулхи авăнăн 25-мĕшĕнче, С. Бондарчук çурална кунĕнче, киеври ватă «Жовтень» кинотеатр хӳми çинче ăна чысласа мăнаçлăн мемориал хăмине çакнă. Режиссёр ятне юнашар лапама та парасшăн пулнă[5][6].
  • 2012 çулхи раштав уйăхĕнче С. Бондарчук палăкне «Мосфильмра» уçнă[7], ăна Новодевичье çăвинчен куçарса килнĕ.
  • С. Ф. Бондарчук сăнарне илемлĕ фильмсенче кăтартнă. Ăна вылянă: Ф. Бондарчук («Адмиралъ», 2008); С. Бондарчук (кĕçĕнни) («Оттепель», 2013); А. Шейнин («Кураж», 2014).

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Шаблон:Rodovid

Hero of Socialist Labor medal.png  Бондарчук Сергей Фёдорович «Патшалăх паттăрĕсем» сайтĕнче