Меньшиков Олег Евгеньевич

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Олег Меньшиков
Фото
2018
Çуралнă чухнехи ят: Олег Евгеньевич Меньшиков
Çуралнă вăхăт: Чӳк, 8, 1960
Çуралнă вырăн: Серпухов, СССР
Гражданлăх: Flag of the Soviet Union.svgFlag of Russia.svg
Професси: актёр, театр режиссёрĕ
Чыславсемпе парнесем:
Хисеп орденĕ
Академи пальмисен орденĕн кавалерĕ
Раççей Федерацин халăх артисчĕ
Раççей Федерацин патшалăх парни — 1995 Раççей Федерацин патшалăх парни — 1997 Раççей Федерацин патшалăх парни — 1999
IMDb: ID 0579823

Оле́г Евге́ньевич Ме́ньшиков (1960 çулхи чӳкĕн 8-мĕшĕ, Серпухов, Мускав облаçĕ, СССР çуралнă) — совет тата раççей театрпа кино актёрĕ, театр режиссёрĕ, Раççей Федерацин халăх артисчĕ (2003), Раççей Федерацин Патшалăх парнин лауреачĕ (1995[1], 1997[2], 1999[3]).

Кун-çулĕпе ĕçĕ-хĕлĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Олег Меньшиков çар инженерĕпе тухтăр çемьине çуралнă. Пĕтĕмĕшле пĕлӳ паркан тата мусăк шкулĕнче вĕренсе тухсан (1977) М. С. Щепкин ячĕллĕ аслă театр училищинче, Н. Н. Афонин курсĕнче вĕренет. Театр училищине вĕçлесен 1981 çулта Малый театра ĕçе кĕрет.

Тепĕр çултан ăна Совет çарне кайма тивет, хĕсмете вăл Совет çарĕн Тĕп академи театрĕнче ирттерет. 1985 çулта Меньшиков Ермолова ячĕллĕ театрĕнче ĕçлет, унтах 1989 çулчен тăрăшать. 1995 çулта вăл хăйĕн театр компанине — «Юлташлăх 814» — йĕркелет[4].

Ирĕклĕ актёр пулса тăрса, Меньшиков Петра Фоменко спектаклĕсенче (Калигула ролĕ — 1990 ç.), лондонри «Глобус» театрĕнче (Сергей Есенин ролĕ «Когда она танцевала» спектаклĕнче — 1991 ç.) вылять.

Фортепиано çинче вылять.

Парнесемпе чыславсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • РФ Президенчĕн хутайĕпе Хисеп орденĕпе (чӳк, 8, 2010)[5]тăван çĕршывăн синематограф ӳнерне пысăк ӳсĕм кӳнĕшĕн тата нумай çулсенчи пултарулăх ĕçĕ-хĕлĕшĕн.

Кино[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • «Кавказский пленник» (1996) фильмри рольшĕн — 1997 ç. Раççей Патшалăх парни [6];
  • «Кинотавр» фестивалĕн гран-при, арçын паха ролĕшĕн;
  • «Ника» професси кинематографи парни, арçын паха ролĕшĕн;
  • Тĕнчери «Балти ĕнчи» (1997 ç.) кинофестивалĕнче, арçын паха ролĕшĕн;
  • Раççейри ирĕклĕ «Триумф» парне — тăван çĕршывăн этеплĕхне паллă ӳсĕм кӳнĕшĕн (1996 ç.);
  • «Ылтăн Така» çулталăк пĕтĕмлетĕвĕпе — «Универсаллă актёра — синематографи ăру ертӳçне» (1996 ç.).
  • «Сибирский цирюльник» (1999) фильмри рольшĕн — 1999 ç. Раççей Патшалăх парни[7].

Театр[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Театрти ытти проектсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Пултарулăхĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Театрти рольсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Совет Çарĕн Тĕп театрĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

М. Н. Ермолова ячĕллĕ мускаври драма театрĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Моссовет ячĕллĕ театр[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Театр юлташлăхĕ 814[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Театр режиссёрĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1980Жду и надеюсь
  2. 1981РодняКирилл
  3. 1982Покровские воротаКонстантин Ромин
  4. 1982Полёты во сне и наявуАлиса тусĕ
  5. 1983Поцелуйпоручик Мерзляков
  6. 1984Полоса препятствийВладимир Межиров
  7. 1984Капитан ФракассБарон де Сигоньяк
  8. 1985Володя большой, Володя маленькийВладимир Салимович (Володя маленький)
  9. 1986Мой любимый клоунСергей Синицын
  10. 1986По главной улице с оркестромКорольков Ф. С.
  11. 1986Михайло ЛомоносовДмитрий Виноградов
  12. 1987МоонзундСергей Артеньев
  13. 1988Брызги Шампанского
  14. 1989Жизнь по лимиту
  15. 1989ЛестницаВладимир Пирошников
  16. 1990ЯмаЛихонин
  17. 1998Дюба-дюбаАндрей Плетнёв
  18. 1994Утомлённые солнцемДмитрий
  19. 1996Кавказский пленникСаня
  20. 1998Сибирский цирюльникАндрей Толстой
  21. 1999Восток-ЗападАлексей Головин
  22. 1999МамаЛёнчик
  23. 2003Последний свидетель
  24. 2005Статский советникЭраст Петрович Фандорин
  25. 2006Золотой телёнокОстап Бендер
  26. 2006Доктор ЖивагоЮрий Живаго
  27. 2009Утомлённые солнцем 2Дмитрий Арсентьев (Митя)
  28. 2010О чем говорят мужчиныкамео

Сасă кĕртни[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1985Поезд вне расписанияВлад
  2. 1987Гардемарины, вперёд!Александр Белов
  3. 1988Дорогая Елена СергеевнаВолодя

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. ^ 1 тата 2 Указ Президента РФ от 27.05.1996 № 779
  2. ^ Указ Президента РФ от 6.06.1998 № 657
  3. ^ Указ Президента РФ от 9.06.2000 № 1085
  4. ^ Олег Меньшиков
  5. ^ Указа Президента РФ от 08.11.2010 № 1385
  6. ^ Цитатăланă чухнехи йăнăш Неверный тег <ref>; для сносок 1997 ç. Патшалăх парни не указан текст
  7. ^ Цитатăланă чухнехи йăнăш Неверный тег <ref>; для сносок 1999 Патшалăх парни не указан текст
  8. ^ www.dotsmedia.ru
  9. ^ пресса спектакля «Когда она танцевала»
  10. ^ пресса спектакля «Игроки»
  11. ^ пресса спектакля «N» / «Нижинский»
  12. ^ программка спектакля «Когда она танцевала»
  13. ^ пресса спектакля «1900»
  14. ^ пресса спектакля «1900»
  15. ^ рецензия на спектакль «1900»
  16. ^ фото спектакль «Часы без стрелок»
  17. ^ пресса спектакль «Идиот»
  18. ^ фото спектакль «Идиот»
  19. ^ фото спектакль «Рядовые»
  20. ^ фото спектакль «Рядовые»
  21. ^ пресса спектакль «Спортивные сцены 1981 года»
  22. ^ программка спектакль «Второй год свободы»
  23. ^ резензия спектакль «Второй год свободы»
  24. ^ фото спектакль «Второй год свободы»
  25. ^ программка, пресса спектакль «Калигула»
  26. ^ пресса спектакля «Демон»
  27. ^ программка спектакля «Горе от ума»
  28. ^ пресса спектакль «Горе от ума»
  29. ^ пресса спектакль «Кухня»
  30. ^ пресса спектакля «Игроки»

Вуламалли[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Шаблон:«Ника» парни паха арçын ролĕшĕн 1987—2000