Эсамбаев Махмуд Алисултанович

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Disambig gray.svg Википедире Эсамбаев хушаматлă çынсем пирки урăх статьясем пур.
Italian traffic signs - icona teatro.svg
Махмуд Эсамбаев
Ӳкерчĕк
Çуралнă чухнехи ят: Махмуд Алисултанович Эсамбаев
Çуралнă вăхăт: 1924, утă, 15
Çуралнă вырăн: Кивĕ Атаки аулĕ, Чечен АО, РСФСР, СССР
Вилнĕ вăхăт: 2000, кăрлач, 7
Вилнĕ вырăн: Мускав,
Раççей
Професси: XX ĕмĕрти СССР, Раççей эстрада ташăçи, балеронĕ, хореграфĕ, актёрĕ
Чыславсем:
Шаблон:Çурлапа Мăлатук медалĕ
Шаблон:Тăван Çĕршывшăн хастарлăхшăн 3 степеньлĕ орден
Ленин орденĕ — 1984 Тăван Çĕршывăн Аслă вăрçин II степеньлĕ орденĕ — 1985 Ĕçлĕх Хĕрлĕ Ялав орденĕ Ĕçлĕх Хĕрлĕ Ялав орденĕ
Ĕçлĕх Хĕрлĕ Ялав орденĕ Халăхсен туслăхĕн орденĕ  — 1994
СССР халăх артисчĕ— 1974 РСФСР халăх артисчĕ— 1966 РСФСР тава тивĕçлĕ артисчĕ — 1957
esambaev.ru

Махму́д Алисулта́нович Эсамба́ев (утă, 15, 1924, Кивĕ Атаки аулĕ, Чечен автономи облаçĕ, РСФСР — кăрлач, 7, 2000, Мускав, Раççей) — совет тата чечен балет артисчĕ, эстрада ташăçи, актёр, хореографĕ тата балетмейстерĕ. СССР халăх артисчĕ (1974). Социаллă Ĕç Паттăрĕ (1984).

Биографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Махмуд Эсамбаев 1924 çулхи утăн 15-мĕшĕнче ту çумĕнчи Кивĕ Атаки аулĕнче (халĕ Чечен республикин Грозный районĕ) çуралнă. Ишхой тейпĕнчен тухнă. Махмуд Эсамбаев ачаранах ташша пикеннĕ. 7 çул тултарсан вăл туйсенче ташланă.

1944—1956 çулсенче Махмуд Кăркăс оперăпа балет театрĕн солисчĕ пулса ĕçленĕ.

1950-мĕш çулсенче Махмуд Эсамбаев академи сценине хăварать те халăх ташшине чуне пама тытăнать. 1957 çултанпа вăл — Чечен-Ингуш АССР филармонин солисчĕ. 1959 çулта Эсамбаев хăйĕн программине Мускавра кăтартать, тепĕртакран «Звёзды советского балета» ушкăнĕпе Францире, Кăнтăр Америкăра гастрольре çӳрет, унта ăна питĕ хапăл кĕтсе илеççĕ.

Ют çĕрсенче пулнă хыççăн артист хăйĕн коллективне йĕркелет. Эсамбаев сцена çинче тĕрлĕ халăх ташшисене кăтартнă: «Чабан» (чечен-ингуш, узбек), «Вăрçă çынĕ» (пушкăрт), «Ылтăн турă» (ĕнчĕ), çаплах де Фальи мусăкĕпе ритуал «Çулăм ташшине», «Ла-коррида» (испан), «Урасен ташши» (таджик) тата ур.

Махмуд Эсамбаев 2000 çулхи кăрлачăн 7-мĕшĕнче 76 çулмĕш çул ӳсĕмĕнче вилнĕ. Мускавра, Данилово мăсăльман çăвине пытарнă.

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  1. 1961 — В мире танца
  2. 1962Я буду танцеватьМахмуд Ишхоев
  3. 1968Лебединое озероРотбарт
  4. 1972Вино из одуванчиков
  5. 1973Земля Санниковашаман
  6. 1975На край света…
  7. 1976Пока бьют часыпридворный скрипач Иги Наги Туги
  8. 1976Честное волшебноеÇулăм
  9. 1983Приключения маленького Мукахыснаç
  10. 1984 — Репортаж из бездны
  11. 1988Дорога в ад
  12. 1994Увертюра
  13. 1994Зов предков. Великий Туранаслă шаман Бильге-Оол

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Вуламалли[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • Нашхоев Р. Чародей танца, Грозный, 1971;
  • Пожидаев Г. Повесть о танце, М., 1972.

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Hero of Socialist Labor medal.png  Эсамбаев Махмуд Алисултанович «Патшалăх паттăрĕсем» сайтĕнче