Рымбаева Роза Куанышевна

«Википеди» ирĕклĕ энциклопединчи материал
Перейти к навигации Перейти к поиску
Роза Рымбаева
Патшалăх СССРFlag of the Soviet Union.svg СССР
КазахстанFlag of Kazakhstan.svg Казахстан
Профессисем Казахстан, СССР, Раççей юрăçи, профессор, актриса, телеертӳç, модель
Жанрсем поп, ташă мусăкĕ, джаз, электропоп, фолк, романс
Суя ятсем Вăтам Ази шăпчăкĕ, Казах примадонни, Казахстанăн ылтăн сасси
Ушкăнсем А’Студио, Арай, Гульдер
Пĕрĕçлĕх Сергей Пенкин, Батырхан Шукенов, Ренат Ибрагимов, Владимир Ступин, Арно Бабаджанян, Алексей Мажуков, Давид Тухманов, Юрий Саульский, Александра Пахмутова, Раймонд Паулс, Александр Зацепин

Ро́за Куаны́шевна Рымба́ева (юпа, 28 1957, Жангиз-Тобе чукун çул чарăнăвĕ, Семипалатинск облаçĕ, Казах ССРĕ) — казахстан юрăçи.

Казахстан халăх артисчĕ (1986). Казахстан республики патшалăхĕн парнин лауреачĕ (2004). Кăркăстан тата Узбекистан тава тивĕçлĕ артисчĕ.

Кун-çулĕ[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Чукун çул ĕçтеш çемйинче çуралнă. Çемьере 8 ача çитĕннĕ.

Алма-Атари театр илем институчĕн мусăк-драма факультетĕнче пĕлӳ илнĕ.

1976—1979 çулсенче — çамрăксен эстрада «Гульдер» республика ансамблĕнче ĕçленĕ, 1979-па «Арай» эстрада ансамблĕн солисчĕ (унта директорĕ тата пултарулăх ертӳçи Таскын Окапов юрăçа качча илнĕ).

Юрăçăн чи çӳллĕ пултарулăхĕ 1977—1979 çулсенче çитнĕ, ун чухне вăл «Çулталăк юрри» фестивалĕн финалне тухнă, «Звуковая дорожка» хит-парадĕнче (1978 çулта — 3-мĕш вырăн, Алла Пугачевăпа София Ротару хыççăнах) чи паллă юрăçсен йышне кĕнĕ[1].

Хронологи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1975 — республика пултарулăх ăмăртăвĕнчи пĕрремĕш парни.
  • 1976 — телефильм «Первая песня», «Казахтелефильм» студийĕ.
  • 1976 — Ленин Комсомол парни лауреачĕ.
  • 1976—1979 — «Гульдер» ансамбль солисчĕ.
  • 1977 — «Гран-при», пур раççей теле конкурс «С песней по жизни».
  • 1977 — «Гран-при», «Ылтăн Орфей» фестиваль, Болгари.
  • 1977 — Польша телевиденипе радио комитечĕн ятарлă парни, фестиваль «Сопот», Польша
  • 1979 — «Арай» ансамбльне йĕркелени, ертӳçи Т. Окапов.
  • 1979 — Казах ССР тава тивĕçле артисчĕ.
  • 1979—1984 Казах Театр-ӳнер институчĕ.
  • 1981 — Ленин Комсомол парни лауреачĕ.
  • 1983 — «Гран-при» «Гала-83», Куба.
  • 1983 — совет-чехословак фильмĕ «До свидания, Медео», роль.
  • 1986 — Казах ССР халăх артисчĕ.
  • 1986 — «Гран-при» «Алтын микрофон», Турци
  • 1995 çултанпа — Республика эстрада-цирк колледж вĕрентӳçи
  • 2000 — «Парасат» орден кавалерĕ
  • 2000 — «Çул çынĕ» «Эстрада çăлтăрĕ» номинацире
  • 2004 — Казахстан патшалăх парни лауреачĕ
  • 2005 — Открытие именной звезды в Москве

Дискографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Пухмачсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1977 — 2LP «Всесоюзный телевизионный конкурс молодых исполнителей „С песней по жизни“» (сборник), СССР.[1]
  • 1979 — EP «Роза Рымбаева/Джо Дассен», СССР.
  • 1980 — EP «Поет Роза Рымбаева», СССР.
  • 1984 — EP «Кругозор № 3/1984» (сборник), СССР.
  • 1986 — LP «Ласковый дождь» (сборник), СССР.
  • 1986 — LP «Soviet Superhits» (сборник), Финляндия.[2]
  • 1986 — LP «С тобою, музыка» (сборник), СССР.
  • 1987 — LP «Т.Кажгалиев. „Мечта“» (сборник), СССР.
  • 1991 — LP «Фестиваль „Голос Азии“» (сборник), СССР.
  • 2007 — 5CD «Союз нерушимый (Песни и танцы народов СССР)» (сборник), Россия.

Соло альбомĕсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1983 — LP «Výlet do zlaté stepi», Чехословаки. [3]
  • 1985 — LP "Роза Рымбаева и ансамбль «Арай», СССР.
  • 1987 — LP «Поет Роза Рымбаева», СССР.
  • 2003 — CD «Ademi-au» (Тандаулы андер — Суйланă юрăсем), Казахстан.
  • 2005 — CD «Роза Рымбаева» («Имена на все времена» серинче), Раççей.
  • 2006 — CD «Сенімен біргемін» (Санпа пĕрле), Казахстан.
  • 2007 — DVD+CD «30 лет на сцене» (3 диска DVD — три концерта (Мускав, СПб, Алматы) тата «Роза» плюс один CD «Ертеніме сенемін» (Верю в завтра) док. фильм, Казахстан). [4]
  • 2007 — CD «Роза Рымбаева» («Золотая коллекция ретро» серинче), Раççей.
  • 2007 — MP3 «Любовь настала» («Имена на все времена» серинче), Раççей.
  • 2009 — МР3 «Роза Рымбаева» («Золотая коллекция ретро» серинче), Раççей.
  • 2009 — CD «Вечная весна» (совет тата казах композиторĕсен юррисем), Казахстан. [5]
  • 2010 — CD «Жерiм жанаттым» (Еркен Интыкбаев юррисем), Казахстан.

Фильмографи[тӳрлет | кодне тӳрлет]

  • 1976 — «Первая песня» телефильм, «Казахтелефильм» студийĕ.
  • 1982 — «До свидания, Медео» совет-чехословак фильмĕ\"Revue na zakázku"[2]
  • 1999 — «Женский взгляд». Роза Рымбаева", док. фильм, реж. Оксана Пушкина (Раççей).
  • 2001 — «Роза», реж. Ж. Сабирова.
  • 2002 — «Хвост кометы». Роза Рымбаева", док фильм, реж. А. Бурыкин (Раççей).
  • 2010 — «И снова здравствуйте!» док. фильм, (Раççей).

Çемье[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Упăшка — Таскын Окапов (1948—1999),

Ывăлсем — Али Окапов, эстрада юрăç, ташăç, композитор, продюсер (1991) тата Мади Рымбаев (2000)

Асăрхавсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]

Каçăсем[тӳрлет | кодне тӳрлет]